0

5 stvari koje ne treba da kažete detetu posle takmičenja

Ovo su neke od najčešćih rečenica koje roditelji govore svojoj deci a trebalo bi da ih izbegavaju u širokom luku:

  1. “Šta se dogodilo?!” Ovo je pitanje koje svaki roditelj treba da izbriše iz svoje glave. Zašto? Zato što je osuđujuće. Njim detetu dajete do znanja da mislite da je uradilo nešto loše i da duguje objašnjenje. Kada razgovarate sa detetom na putu sa takmičenja (ili bilo kada kad razgovarate o plivanju) veoma je važno da ostanete neutralni. Svaka kritika ili i najmanji njen nagoveštaj može povećati nesigurnost koju deca već svakako osećaju.
  2. Pera je danas plivao baš dobro.” Vaše dete se stalno susreće sa upoređivanjem sa ostalim plivačima, bilo da je to prilikom rasporeda po stazama na treningu, selekcije za takmičenja ili izbora za štafetu. Svaki put kada mu vi spomenete nekog drugog plivača iz grupe ono će to shvatiti kao upoređivanje. Bez obzira na to kakve su vaše namere komentarisanje druge dece treba da izbegavate jer najčešće dovode do toga da se vaš mali plivač oseća manje vredno.
  3. Evo nekoliko stvari na kojima treba da poradiš.” Ovo je jedno veliko NE čak i ukoliko znate o čemu pričate. Davanje plivačkih saveta detetu u njegovoj glavi stvara samo zbrku, koga bi trebalo da posluša trenera ili roditelja, koga više da zadivi. Ne dovodite dete u ovakvu situaciju. Ovo najteže pada roditeljima koji su se u prošlosti bavili plivanjem ali i tada je bolje da razgovaraju sa trenerom a ne detetom.
  4. “Ti si talenat” Treba da izbegavate da hvalite decu za stvari nad kojima oni nemaju kontrolu. Ovakve pohvale kod dece mogu da stvore utisak da za uspeh nije potreban rad i trud. Mnogi treneri imali su plivače koji sa 7 godina jedva da su mogli da održe pravac a danas su državni šampioni, to je zato što su bili strastveni i vredni više nego talentovani. Takođe bilo je i onih drugih, koji su bili najbolji ali odustali čim je postalo teško. Neka vaše pohvale budu uvek usmerene ka stvarima na koje oni sami mogu da utiču (trud, rad, poštenje, fer plej…)
  5. Bilo šta. Ponekad je jednostavno bolje da u tom trenutku ne kažete ništa. Pogotovo ukoliko vidite da dete nije raspoloženo za priču. Kada se emocije i utisci slegnu tada možete da vodite veoma konstruktivan razgovor. Vrlo često deca će ga sama pokrenuti nakon nekoliko dana.

Ono što svakom detetu najviše treba posle takmičenja je mnogo hrane, zagrljaj i podrška bez obzira na sve.

 

 

Izvor teksta: swim-swam.com

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *