0

Apostolos Papastamos osvojio istorijsko zlato za Grčku

Photo credit: European Aquatics

Apostolos Papastamos osvojio je istorijsko zlato za Grčku u disciplini 400m mešovito na Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima u Beogradu 2024. Papastamos je postao prvi Grk koji je pobedio u ovoj disciplini, završivši sa nacionalnim rekordom od 4:10.83.

Balasz Hollo iz Mađarske bio je drugi sa 4:11.51, a Gabor Zombori treći sa 4:11.70. Sva trojica su ostvarila vreme ispod olimpijske norme od 4:12.50. Papastamos je time obezbedio svoje drugo učešće na Olimpijskim igrama, nakon debija u Tokiju. Izrazio je zadovoljstvo i olakšanje zbog postignutog rezultata, posebno jer je prošlo četiri godine od njegovog poslednjeg ličnog rekorda.

Izrael i Litvanija su takođe ostvarili istorijske pobede. Izraelski tim je osvojio zlato u ženskoj štafeti 4x200m slobodno sa vremenom 7:51.83, postavljajući novi nacionalni rekord. Anastasija Gorbenko je predvodila tim sa ličnim rekordom od 1:56.74. Litvanski tim je osvojio zlato u muškoj štafeti 4x200m slobodno sa vremenom 7:08.04, zahvaljujući impresivnom nastupu Danasa Rapsysa koji je tim doveo sa četvrtog na prvo mesto sa deonicom od 1:44.90.

Hollo je izjavio da je ponosan što je ostvario olimpijsku normu i osvojio medalju, dok je Zombori izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog uspeha sa Hollo-om, uprkos velikom naporu u kvalifikacijama. Gorbenko je izjavila da je tim ostvario svoj san osvajanjem zlata, dok je Rapsys pohvalio timski napor i izrazio sreću zbog postignutog rezultata.

U muškoj štafeti 4×200 slobodno sjajan rezultat ostvario je reprezentativac Hrvatske Niko Janković koji je čak dva puta pomerao apsolutni nacionalni rekord. Kao prva izmena ujutru je zabeležio vreme 1:48.03, da bi zatim u finalu plivao čak 1:47.31 i tako se primakao A olimpijskoj normi na nešto više od sekunde.

Sjajne nastupe zabeležili su plivači Srbije, a njihova ostvarenja prvog takmičarskog dana pogledajte ispod:


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *