0

Dan 2 EP – Beograd, OW: Beck i Betlehem najbrži na 5 km

Godinu dana nakon što je osvojila dvostruku titulu na Svetskom prvenstvu na distancama od 5 i 10 km, nemačka plivačica Leonie Beck osvojila je uzastopne titule i na Evropskom prvenstvu u plivanju u Beogradu 2024. 

Kada je Leonie Beck u formi, teško ju je zaustaviti. 

 „Bila sam iscrpljena od jučerašnje trke (10 km), pa sam samo pokušala da se držim dobre pozicije do cilja“, rekla je Beck. „Uspevala sam da ostanem ispred, tako da nisam morala da se mnogo trudim da sustignem vodeće i imala sam sjajan finiš. Presrećna sam sa svojom drugom zlatnom medaljom.“ 

Italijanka Ginevra Taddeucci je završila 1,2 sekunde iza Beck, dok je bronzu osvojila Mađarica Bettina Fabian.

Srbiju je na ovoj trci, isto kao i juče na 10km predstavljala Maša Cvetković koja se sa 1:06:06.13 plasirala na 18. poziciju. 

David Betlehem je osvojio svoju prvu evropsku titulu u trci na 5 km savršeno tempiranim ukaskom u cilj, pobedivši za 0,4 sekunde ispred Marka-Antoana Olivijea

Francuz je osvojio srebro sa samo 0,2 sekunde zaostatka u trci na 10 km u sredu, dok su se obojica borili iza Gregorija Paltrinijerija, ali je u kraćoj trci mađarski plivač bio u boljoj formi. Betlehem trenira sa osvajačem olimpijskog srebra i svetskim šampionom na 10 km Kristofom Rasovszkijem već godinama, ali nije uspevao da izađe iz senke svog “velikog brata” na seniorskom nivou. Rasovszki je obično imao više prisebnosti i fizičkog prisustva u najvećim trkama, dok je Betlehem, pet godina mlađi, sa lakšom fizičkom građom i mentalitetom mladog lovačkog psa, uvek ostajao iza kada su se dešavale velike stvari. 

Betlehem je savršeno tempirao završni dodir i pobedio sa vremenom 53:28,3, 0,4 sekunde ispred Olivijea, koji je završio sa 53:28,7. Guidi je bio treći sa 53:30,8, dok je Rasovszki morao da se zadovolji šestim mestom. 

 “Put je bio dug i morao sam da naučim mnogo lekcija pre nego što sam ovo postigao – dve medalje u dva dana, sa evropskom titulom, nije loše, zar ne?” rekao je Betlehem sa širokim osmehom na licu. “Danas je trka bila ogromna, moj veliki brat Raso (Kristof Rasovszki) postavio je sjajan tempo u prva dva kruga, nije svima bilo drago zbog toga jer je uspeo da razdvoji grupu i samo najbolji su mogli to da isprate”.

Sjajan plasman u ovoj trci ostvario je reprezentativac Hrvatske Marin Mogić kome je vreme 54:53.8 donelo visoko 10.mesto.

Mladi Patrick Eremija plivao trku je završio za 59.45.5 što ga je plasiralo na 26. poziciju, dok je predstavnik Srbije Nikola Simić na kraju bio 28. sa vremenom 1:01:07.0.

Photo Credits: European Aquatics, Goran Zebić


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *