0

Europsko prvenstvo u plivanju – uspjesi mlade generacije

U ovoj godini prepunoj velikih plivačkih događanja (Olimpijske igre u Parizu, Svjetsko prvenstvo u Dohi…), hrvatski su predstavnici nastupili i na Europskom prvenstvu koje se, u od 17. 6. 2024 do 23. 6. 2024. održavalo u Beogradu.

Nakon dugo vremena, na jednom je velikom (seniorskom) natjecanju, Hrvatska nastupila s brojnom reprezentacijom. Tako su Hrvatsku predstavljale 4 plivačice (Jana Pavalić, Ana Blažević, Amina Kajtaz i Meri Mataja) i 10 plivača (Jere Hribar, Nikola Miljenić, Luka Cvetko, Lovro Serdarević, Toni Dragoja, Marin Mogić, Vili Sivec, Juraj Barčot, Niko Janković i Karlo Perčinić).

Hrvatski su predstavnici pokazali dobru formu te su iskoristili izostanak jakih reprezentacija Italije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske (koje su nastupale u slabijoj „postavi“) i ostvarili zapažene rezultate, dok su neki od njih postavili i nove nacionalne rekorde.

Najuspješniji hrvatski predstavnici na ovom natjecanju zasigurno su Jana Pavalić i Jere Hribar. Jana je u disciplini 50 slobodno osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, s novim apsolutnim rekordom Hrvatske (24.67) koji je isplivala u polufinalnoj utrci, te u finale ušla s najboljim vremenom. U finalu je završila na 5. mjestu čime je ponovo pokazala kakav potencijal ima. Jana je nastupila i u disciplini 50 delfin i tu završila na 7. mjestu s novim apsolutnim rekordom Hrvatske (26.26). I ovim putem još jednom čestitamo Jani na odličnim rezultatima s kojima je (ponovo) pokazala kakva je plivačka budućnost pred njom.

Jere je u Beogradu pokazao kako je u izuzetno dobroj formi te je došao možda manje opterećen od nekih reprezentativaca jer je A normu za OI u disciplini 50 slobodno osigurao još u travnju. Na EP je nastupio u disciplinama 50 i 100 slobodno, te u štafeti 4×100 slobodno. U disciplini 50 slobodno Jere je u finalu završio na 6. mjestu (21.99), dok je u disciplini 100 slobodno završio na 5. mjestu (48.38). Pošto je ovo B norma za OI, Jere na žalost nije uspio osigurati nastup i na 100 slobodno u Parizu. Kao i Jana, i Jere je ovim odličnim rezultatima pokazao da ga čeka blistava plivačka budućnost. Čestitamo Jeri i veselimo se gledati ga na OI.

Nikola Miljenić, naš 3. predstavnik na OI u Parizu, na ovom je natjecanju nastupio u disciplinama 50 i 100 slobodno, 50 delfin, kao i u štafeti 4×100 slobodno. Kao Nikolin najzapaženiji nastup na ovom prvenstvu (ne računajući nastup u finalnu štafeta 4×100 slobodno), naveli bismo onaj u disciplini 50 delfin u kojoj je završio na 8. mjestu (23.71). Nažalost, Nikola nije uspio osigurati nastup na OI u disciplini 50 slobodn gdje je završio na 19. mjestu (22.34), dok je u disciplini 100 slobodno završio na 20. mjestu (49.11).

Istaknuli bismo i odlične nastupe Nike Jankovića, koji je u disciplini 200 slobodno nekoliko puta rušio apsolutne rekorde da bi na kraju u finalu doplivao do odličnog 4. mjesta, s novim apsolutnim rekordom (1:46.48) i B normom za OI. Na žalost samo 16 stotinki ga je dijelilo od A norme, no vjerujemo da još uvijek postoji šansa i dovoljno slobodnih mjesta da dobije pozivnicu za nastup u Parizu. Niko je iz utrke u utrku pokazivao kako je u odličnoj formi, kako se ne boji ići „jako“, te je pokazao koliko je kao plivač napredovao.

Moramo izdvojiti i odličan nastup štafeta 4×100 slobodno (Miljenić, Hribar, Sivec i Dragoja) koja je završila na 4. mjestu s novim apsolutnim rekordom (3:13.91). Uz tu štefetu, čestitamo ekipi iz štafete 4×200 slobodno (Janković, Sivec, Mogić i Perčinić) koja je završila na 6. mjestu novim apsolutnim rekordom (7:16.22).

Uz već spomenute, želimo pohvaliti i nastupe ostalih plivačica i plivača koji su odlično odradili natjecanje. Ana Blažević ušla je u finala disciplina 100 i 200 prsno te u oba finala završila na 7. mjestu. Amina Kajtaz također je ušla u finale discipline 100, te u polufinale discipline 200 delfin koje je završila kao 16., ali bilo je jasno kako je Amina u toj disciplini još jednom pokušala isplivati što bolji rezultat na prolazu na 100m, odnosno pokušati osigurati normu za OI, što joj, nažalost nije pošlo za rukom.

Izuzetno nam je drago da smo na ovom natjecanju imali ovako brojnu reprezentaciju. Za usporedbu, u Rimu 2022. godine nastupile su ukupno tri plivačice (Kajtaz, Blažević, Mataja) i jedan plivač (Miljenić). S obzriom na brojnost, voljeli bismo da smo vidjeli više štafetnih nastupa naših reprezentativaca, npr u štafeti 4×100 mješovito mix. Vjerujemo da bismo i u tim disciplinama ostvarili zapažene rezultate.

Ovim su nastupima hrvatski predstavnici pokazali kako imaju puno potencijala i svima čestitamo na postignutim uspjesima. No nikako ne smijemo zaboraviti da iza njih treba postojati sustav koji će im osiguravati makismalne uvjete kako bi te potencijale i ostvarili. Potpuno je jasno da i dalje ne postoje neka veća ulaganja u sport i nadamo se da će se i to jednog dana promijeniti. Jedan takav primjer gdje se vidi pozitivan efekt ulaganja i napora države u razvoj bazičnih sportova je svakako Poljska, koja na velikim natjecanjima pokazuje rezultate takvog pristupa (ne samo u plivanju već i u atletici). Nadamo se da ćemo i mi krenuti u tom smjeru.

Photo credit: Hrvatski plivački savez


Hana Miljanić

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *