0

Mađarska konačno osvojila štafetno zlato, Italija podigla timski trofej

Nakon srebrnih i bronzanih medalja na pet poslednjih glavnih takmičenja (Evropska i Svetska prvenstva), Mađarska je osvojila zlato u štafeti 4x1500m mešovito na otvorenim vodama. 

Sa svojim najboljim plivačima, Mađari su dominirali i pobedili sa skoro 21 sekundom prednosti. Od kada se mladi David Betlehem pridružio Kristofu Rasovszkom na seniorskim takmičenjima 2021. godine, Mađarska je dobila kvalitet da bude među favoritima za medalje u štafetnim trkama. Da bi timovi imali šanse za podijum, potrebno je da imaju najmanje dva jaka muška plivača, a ovde u Beogradu nijedan drugi tim nije imao tako snažnu postavu. 

Mađarske plivačice, Mira Šimčak i Betina Fabian, završile su u prvih osam u trkama na 5km i 10km, pri čemu je Fabian osvojila bronzu na kraćoj distanci. Betlehem je pobedio na 5km i bio treći na 10km, dok je Rasovszky, iako nije imao toliko uspeha na ovom Prvenstvu, aktuelni svetski šampion na 10km.

Iako su Italija i Španija imale prednost od 5 sekundi u prvoj polovini trke – među timovima koji su počeli sa dve žene u prva dva segmenta – Betlehem je preokrenuo situaciju u trećem segmentu i izgradio odlučujuću prednost. 

“Nakon godina čekanja, konačno smo uspeli,” rekao je Rasovszky. “Gledajući postave, znali smo da bi ovo trebalo biti naš dan. “

Italijanski kvartet Giulia Gabbrielleschi, Ginevra Taddeucci, Filadelli i Guidi završio je kao ubedljivo drugi.

Guidi je rekao:

Ovo je savršen završetak za naš tim, veoma smo srećni zbog ove medalje. Znate, nemamo Grega (Paltrinierija) i Domenica (Acerenzu) ovde, bez njih je bilo izazov završiti čak i drugi, ali uspeli smo. Danas je sve bilo savršeno, vreme, jezero, trka.

Caroline Jouisse, Oceane Cassignol, Sascha Velly i Marc-Antoine Olivier činili su francuski tim koji je osvojio bronzu. Olivieru je to bila treća medalja u Beogradu 2024, nakon srebra u trkama na 5 i 10km. Njegova brzina je bila odlučujuća u četvrtom segmentu, osiguravši da nemački i španski kvarteti ne dobiju zamah u borbi za podijum. 

Ova trka zaključila je takmičenje u otvorenim vodama gde je Italija ponovo podigla timski trofej. Osvojili su medalje u svakom događaju za ukupno devet medalja, od kojih su tri zlatne.

Photo Credit: Goran Zebić


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *