0

Naizgled kontroverzne sudijske odluke u Dohi

Da su moguće greške i na Setskom prvenstvu plivanja u Dohi 2024, dokazuju reprezentativaci USA, Hanter ARMSTRONG i reprezentativac Grčke, Evangelos MAKRIJANIS koji su nastupili u pogrešnim stazama ni manje ni više nego u plofinalu discipline 100m leđno za muškarce, tako što su ih međusobno zamenili pred start trke.

  Amerikanac je prema startnoj listi raspoređen da pliva u stazi 4 dok je Grk raspoređen da pliva u stazi 5.

Do greške je došlo prilkom predstavljanja temičara kada je Amerikanac Amstrong izašao i stao u stazu 4 umesto u stazu broj 5 prema starnoj listi. Da jedna greška povlači za sobom drugu dokazuje potom zbunjeni Grk Makrijanis koji umesto da je otišao u svoju stazu 4 odlazi u slobodnu stazu broj 5.

Kada se uzme u obzir da su staze 5 i 4 rezervisane za najbrže plivače i da se prilikom predstavljanja prema protokolu na svetskom prvenstvu u polufinalu predstavljaju takmičari od slabije kvalifikovanih ka bolje plasiranim sledećim redosledom staza: 8,1,7,2,6,3,5 pa 4. Naravno plivač sa najbržim kvalifikovanim vemenom, odnosno plivač u stazi broj 4 Grk Makrijanis  je poslednji predstavljen ali njegovo mesto je već bilo zauzeto od strane Amerikanca. Postavlja se pitanje kako sudije nisu primetile i reagovele na ovo „svičevanje“ plivača, s obzirom da je Amerikanac zuzeo stazu 4 „prevremeno“ i praktično potisnuo Grka u stazu 5. Naprotiv vrhovni sudija je dao znak za početak takmičenja tako da su plivači startovali u pogrešnim stazama ni manje ni više nego u polufinalu Svetskog prvenstva. Dakle desila se dvostruka greška, pad koncentracije plivača ali i sudija.

Tokom trke grafika je normalno pratila plivače prema zvaničnom rasporedu u onim stazama u kojima su prijavljeni. Tako je sve vreme za Amerikanca, Armstronga stajalo da je Grk, Makrijanis i obrnuto. Trka je okončana pobedom Amerikanca ali svi na bazenu su mislili da je zapravo pobedio Grk. Pobednik Armstrong (USA) je bio prikazan u krupnom planu ali je potpisan kao Makrijanis.

Međutim  greška je posle nekoliko minuta ispravljena, sudije su uvidom u video sitem suđenja lako utvrdila ko je zapravo plivao u stazi br 4. Očigledno je da su se sudije odlučile za punu primenu pravila sve što nije zabranjeno je dozvoljeno odnosno primenili su pravilo  da plivač mora završiti trku u stazi u kojoj je starovao,  tako da plivači nisu snosili nikakvu odgovornost za grub previd, niti diskvalifikaciju.

Kako je sve to izgledalo možete videti u videu:

Međutim tu nije bio kraj akcidentima, do ponovne zamene staza umalo je došlo kod devojaka u polufinalu trke 200m slobodno kada je Kineskinja Al Jahan došla u stazu broj pet, umesto da ode u stazu broj tri. Posle nje je izašla na ploču bazena Mađarica, Nikoleta Padar, koja je i trebala da pliva u stazi pet. Međutim Mađarska plivačica je bila koncentrisana i „spasila“ sudije nove dileme. Padar se nije dala omesti, dobro je znala u kojoj stazi treba da nastupi tako da je upozorila Kineskinju da je to njena staza i da ona treba da nastupi u stazi 3. Razgovor je malo potrajao jer Kineskinja ne govori dobro engleski, ali koncentrisana Mađarica je ipak uspela da ubedi Kineskinju da ode u stazu broj 3 i time spreči ponovno svičevanje i pogrešan nastup ovog puta plivačica na SP u Dohi. Trenutak kada Mađarica, Padar govori Kineskinji, Al Jahan da nije u dobroj stazi možete videti na sledećem snimku:  

https://www.instagram.com/reel/C3UgrBEIr7z/?utm_source=ig_embed&ig_rid=149fe134-a3c1-4628-a0a4-efe68254b2f9

Izvor fotografija print.sc YouTube


Goran Zebić

Goran Zebic u svetu plivanja poznati kao Zeba rođen 1984 godine, obuku plivanja i trenažni proces započeo na Tašmajdanu kod Nikole Jovanovića, potom nastavio da trenira i takmiči se u Plivačkom klubu Beograd, kod Slavka Kurblanovića i Vasilija Seratlića. Osnivača Beogradskog plivačkog kluba. Završio prehrambenu tehnologiju na Poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet u Beogradu. Nacionalni i internacionalni plivački sudija, aktivno se bavi suđenjem na plivačkim takmičenjima od 2002 godine i internacionalni CMAS sudija plivanja sa perajima. Kao rukovodilac stručnog osposobljavanja plivačkih sudija, izveo je više genracija nacionalnih plivačkih sudija. Masters plivač, višestruki masters državni prvak, takmičarska disciplina prsno.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *