0

Održan Serbia Open: Barna ponovo brži od 49 sekundi

Otvoreno prvenstvo Srbije, poznato kao Serbia Open, održano je od 31. maja do 2. juna 2024. godine na bazenu Milan Gale Muškatirović u Beogradu. Takmičenje u organizaciji Plivačkog saveza Srbije okupilo plivače iz šest zemalja, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Poljsku, Rumuniju i Srbiju. Ukupno je učestvovalo 38 klubova. 

Takmičenje se održalo na unutrašnjem bazenu, dok su pripreme spoljašnjeg bazena za Evropsko prvenstvo u punom jeku. Bazen već izgleda impresivno, što dodatno povećava uzbuđenje među sportistima ali i ljubiteljima plivanja. Svi se raduju velikom događaju, koji će predstaviti najbolje evropske plivače i biti prilika za Srbiju da pokaže svoje organizacione kapacitete na najvišem nivou.

Srebia Open je bio poslednja provera za reprezentativce Srbije pred Evropsko prvenstvo, kao i šansa za sve plivače da doplivaju do dodatnih normi.

Najbolje učesnice u konkurenciji žena starijih od 13 godina, po FINA 2024 bodovima bile su:

1. Zehra Duru Bilgin: 200m slobodno, 2:02.60, 779
2. Katarina Milutinović:
50m leđno, 29.29, 771
3. Jana Marković
: 50m leđno,29.47 757

Kod muškaraca, najvredniji rezultat otplivao je trenutno najbrži momak Srbije, Andrej Barna, koji je još jednom u ovoj sezoni 100 metara slobodno otplivao brže od 49 sekundi i sa 48.74 ostvario 888 bodova. Drugi i treći rezultat po vrednosti otplivani su u istoj disciplini. Velimir Stjepanović je 847 bodova ostvario sa 49.52, dok je Nikola Aćin štopericu zaustavio na 49.65 što mu je donelo 840 fina poena.

Dodatnu vrednost ovom takmičenju doneo je nekadašnji reprezentativac Srbije, čuveni Milorad Čavić, koji je uručio medalje pobednicima trka drugog takmičarskog dana.

Fotografije: Goran Zebić

 


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *