0

Plivački klub Vojvodina…ekipa za pamćenje

Plivački klub Vojvodina, pokazao je o kakvoj se ekipi radi na prošlom državnom prvenstvu u Novom Sadu. Po broju osvojenih medalja, Vojvodina je dominirala sa ukupno osvojene 44 medalje.

Stefan Šorak, Čelić Vuk, Sabo Sebastian, Nikolić Uroš ispunili su B norme za Svetsko prvesntvo, koje će se održati 2017. godine u Budimpešti, ubedljivo najviše od bilo koje ekipe iz Srbije. Pomenuta četvorka je i najkvalitetniji deo tima. Ove godine Murtin Vanja imala je sjajnih uspeha na državnim prvenstvima i izdvojila se kao jedna od najboljih takmičarki Srbije. Od ove sezone u Vojvodini je trenutno najbrži plivač na 200 prsno, Lakatoš Kristijan, kao i mlada plivačica Medić Mila koja je dominirala prsnim stilom u mlađim kategorijama. Najmlađa u ovoj ekipi je šesnaestogodišnja Opačić Milica, koja je imala sjajnu zimsku sezonu. Jedan od najboljih plivača Crne Gore, Boško Radulović je takođe član Vojvodine.

Trener elitne grupe Vojvodine, Igor Beretić, koji je nedavno doktorirao na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja trenutno je na pripremama u Nikšiću sa svojom grupom. Postavili smo mu par pitanja o predstojećoj sezoni i planovima za budućnosti:

SwimOn: Verovatno ste prvi plivački klub koji je došao na pripreme u Nikšić. Kako si zadovoljan uslovima i novoizgrađenim objektom:

Igor Beretić: Uslovi su izvanredni, bazen je i ako je izgrađen pre 17 godina, kompletno renoviran. Vrlo korektna saradnja sa direktorom SC Nikšić Gospodinom Peđom koji nam je omogućio da treniramo u koliko staza hoćemo i u okviru satnice koja nama odgovara. Svi programi na bazenu su u peridu od 04 – 15.januara prilagođeni u odnosu na naš raspored, što složićete se, je na ovim prostorima prava retkost.

 

SwimOn: Ove sezone plivački klub ”Vojvodina” okupio je ekipu koja dugo nije viđena na ovim prostorima. Da li to tebi kao treneru otežava ili olakšava rad?

Igor Beretić: Što se tiče planiranja i programiranja trenažne aktivnosti sigurno da mi otežava rad tj. mnogo više vremena se potroši za programiranje treninga jer u ekipi imam zaista snažne individualce koji nastupaju u različitim tehnikama na različitim disciplinama, pa je i proces programiranja znatno duži. Što se tiče sprovođenja trenažnog programa one trenažne serije koje plivaju zajedno ili bar u paru, realizuju se na visokom nivou jer sparinguju jedan sa drugim i vuku jedan drugog tako da je realizacija trenažnog programa gotovo potpuna, što mislim da bi bilo znatno teže bez kvalitetnog sparinga.

 

SwimOn: Trenutno u ekipi imaš četvoricu plivača sa B FINA normama za Svetsko prvesntvo u Budimpešti. Da li je cilj te grupe takmičara da se približi ili ispuni A FINA normu?

Igor Beretić: Sa četiri momka primarni cilj je da se postignu A norme postavljene od strane PSS-a za Budimpeštu (aritmetička sredina između A i B FINAnorme) a samim tim da se i približi A FINA normama. A FINA normu predstavljaju jako ozbiljni rezultati i treba biti postupan a nama će prvi korak kao što sam rekao biti otplivavanje A – normi od strane PSS. Takođe očekujem od mlađih članova ekipe da ostvare B FINA norme za Budimpešu kako bi bili uvšteni u proces (program) praćenja od strane Saveza.

 

SwimOn: Prethodne dve godine plivački savez Srbije nije imao budžet. Šta misliš da li je i na koji način taj događaj unazadio plivanje u Srbiji?

Igor Beretić: Samim tim što nije bio budžet nisu se realizovili trenažni kampovi sa mladim plivačima uzrasta od 11 do 13 godina i na taj način nije izvršena pravovremena identifikacija talenata. Takođe zbog nemanja budžeta spiskovi plivača za velika takmičenja u kadetskim i juniorskim kategorijama bili su izuzetno kratki, sa minimalnim brojem plivača što je sigurno uticalo destimulativno pa čak i rezultaovalo „ostavljanjem plivanja“ onih mladih plivača koji su radili, trudili se, naporno trenirali a u tom trenutku možda nisu bili na tom nivou kvaliteta, što ne bi značilo da daljim radom u budućnosti ne bi postali kvalitetni plivači. U toku te dve godine nisu se održale niti jedne pripreme kadetske, juniorske pa i seniorske reprezentacije i samim tim su plivači ostali uskraćeni minimum za 60 dana kvalitetnog rada – treninga u 50m bazenu, što bi, siguran sam doprinelo poboljšanju kvaliteta rezultata. Izuzetno mi je krivo, kao bivšem sportisti i Olimpijcu da se nije vodilo računa o posledicama koje će se desiti takvim vođenjem saveza i da će one najviše pogoditi našu decu – plivače, da je tim kadetima i kadetkinajama to bila možda poslednja godina u kadetskoj kategoriji i da je tim juniorima i juniorkama možda bila poslednja godina u juniorskoj kategoriji i da oni više neće imati priliku nikad da se takmiče u tim kategorijama ili nastupe na određenim „velikm“ takmičenjima koja su ograničena uzrastnom dobi.

 

SwimOn: Prošlog meseca si doktorirao na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Da li imaš planove da pored trenerskog posla uploviš i u profesorske vode?

Igor Beretić: Svakako da ću nastaviti da se bavim naučno istraživačkim radom (kao u prethodnom periodu) koji se zasniva na kreiranju različith trenažnih modela na osnovu rezultata dobijenih dijagnostičkim procedurama na našim elitnim plivačima kao i daljim radom na povezivanju teorije sa praksom ali kao što ste naveli u drugom pitanju ovog intervjua, okupila se jedna kvalitetna ekipa plivača koja se retko sreće ne samo kod nas nego i u zemljama regiona, pa ću ambiciji za Profesorskom karijerom i katedrom ostaviti za tamo posle Tokia 2020.


Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *