0

Studiranje u SAD-u – sve što trebaju znati oni koji nastavak plivačke i akademske karijere planiraju ‘preko bare’ (1.dio)

Udruga za promicanje plivanja, osnovana je u siječnju 2021. godine, sa svrhom promicanja i popularizacije plivanja, poticanja djece i mladih, ali i građana svih dobnih skupina, na aktivno bavljenje sportom. Udruga je svoju aktivnost počela tokom lockdown-a kako bi se izborili za pravo da se i u doba korone svim plivačima omogući nastavak treninga i povratak na  epidemiološki najsigurnije mjesto- u bazene a danas svoj rad nastavljaju putem website-a plivanje.net

U seriji članaka o studiranju u SAD-u, želimo na jednom mjestu objediniti informacije za plivačice i plivače koji, nakon završetka srednje škole, razmišljaju i planiraju svoju akademsko-plivačku karijeru nastaviti “preko bare“.

Većina nas je svjesna kako je u Hrvatskoj, ali i u ostatku Europe, prilično  teško nastaviti svoju akademsko-plivačku karijeru jer nema razvijenog sustava sveučilišnog sporta. Uz navedeno, plivači, radi dugih i duplih treninga, imaju puno manje vremena za nastavu i učenje pa je jasno da će dio onih koji se žele nastaviti baviti plivanjem, odabrati koledž u SAD-u.

Htjeli smo vas upoznati sa svim relevantnim informacijama, ali i onima koje možda ponekad prođu “ispod radara”, a smatramo da su od velike važnosti.

 U tekstovima ćemo vam dati više informacija o:

  • općenito o organizacijama i sveučilištima
  • procedurom prije upisa
  • korisnim informacijama,
  • prenijeti vam iskustva plivača.

Ukratko, za studiranje u SAD-u, preko sportske stipendije potrebno je na nekoj od stranica za „novačenje“ (npr.www.swimcloud.com) napraviti svoj profil, te evidentirati i pratiti rezultate. Znalci kažu da je idealno kad plivači dođu u kategoriju mlađih juniora. Takve stranice prate i sveučilišni treneri. Ako se nitko ne javi na vrijeme, potrebno je djelovati proaktivno i javiti se koledžima za koje su zainteresirani, pisati osobno trenerima, poslati im rezultate, motivacijski video i sl. Za fakultete se prijavljuje u 3.razredu srednje škole, kako bi proces selekcije bio gotov do kraja te kalendarske godine, a plivači već na kraju 1.polugodišta 4.razreda, upisani na željeno sveučilište.

Želimo naglasiti važnost dobrog istraživanja sveučilišta koje želite upisati. Uz naravno, informiranje o mogućnostima stipendiranja (iznos stipendije, što u slučaju da se želi odustati od fakulteta, što ako se želi prebaciti na dugi fakultet itd.), ne treba zaboraviti niti na važnost usklađivanja studiranja i treniranja. Ne smije se zaboraviti istražiti hoće li plivač, na željenom sveučilištu, moći uskladiti akademsko-sportske obveze jer su na nekim sveučilištima treninzi prilagođeni akademskim obavezama i predavanjima, a na drugima to nije slučaj već su treninzi u fiksnim terminima. U tom slučaju plivač ne može birati koje predmete želi slušati već će morati odabrati one koje će moći slušati radi termina treninga.

Općenito o organizacijama i sveučilištima

Jedno od čestih pitanja koje si većina mladih sportaša postavlja kada razmatraju sveučilišni sport, jest kakve su razlike u podjelama?

Općenito je mišljenje kako bi nešto pod imenom “Divizija I” trebalo biti bolje i jače od “Divizije II”, ali u sveučilišnom sportu stvari ne funkcioniraju na takav način.

Postoje 3 organizacije koje upravljaju sveučilišnim sportom:

  • NCAA (National Collegiate Athletic Association – najpoznatije, sponzorira 3 divizije
  • NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics)
  • NJCAA (National Junior College Athletic Association)

Na stipendije utječe nekoliko faktora: jedna od upravljačkih organizacija, podjela na divizije, kao i vremenski period u kojem se obavlja proces „recrutinga“.

Plivanje je ekvivalentan sport, što znači  kako ne moraju sve stipendije biti potpune, već da treneri mogu podijeliti ukupan broj dodijeljenih stipendija između onoliko sportaša koliko žele. Plivanje i ronjenje dijele novac za stipendije, što znači da moraju podijeliti iznos stipendije između oba sporta. Neki plivački timovi odlučuju da nemaju ronilački tim kako bi novac od stipendija mogli usmjeriti na plivače.

Kad odlučujete na koji biste fakultet htjeli ići, važno je znati koji su vaši akademski i sportski  ciljevi.

NCAA

Divizija I najpoznatija je divizija u kojoj sveučilišta imaju najveći sportski budžet. U toj su diviziji najčešće velika državna sveučilišta sa sportskim momčadima s velikim brojem pratitelja. Postoji gotovo 350 fakulteta i sveučilišta u ovoj diviziji koji imaju preko 6000 sportskih momčadi.  Više od 170 000 sportaša učenika svake se godine natječe u NCAA sportovima. Stipendije se mogu dobiti i za sportske sposobnosti i za akademska postignuća. Svaka škola ograničena je na dodjelu 9,9 stipendija za plivanje za muškarce i 14 stipendija za plivanje za žene.

NCAA DI muške ekipe: TexasCalFloridaNC StateGeorgiaAlabamaTennesseeMissouriIndianaAuburnLouisvilleMichiganUniversity of Southern CaliforniaStanfordOhio StateArizonaSouth CarolinaWisconsinVA TechMinnesotaBYUPittU. MiamiPennTexas A&MUNC

NCAA DI ženske ekipe: GeorgiaStanfordCalTexas A&MVirginiaUniversity of Southern CaliforniaIndianaLouisvilleNC StateMichiganMissouriArizonaTexasTennesseeOhio StateMinnesotaUCLAUNCFloridaWisconsinKentuckyPurdue.

U Diviziji II postoji gotovo 300 fakulteta i sveučilišta u ovoj diviziji. Filozofija Divizije II fokusira se na ravnotežu u kojoj su studenti sportaši prepoznati zbog svog akademskog uspjeha, ali i sportskog  doprinosa, kao i djelovanju u kampusu i zajednici. Škole u diviziji II također mogu nuditi sportske i akademske stipendije i ograničene su na 8,1 pune stipendije za muškarce i 8,1 pune stipendije  za žene.

NCAA DII muške ekipe: Queens University (NC), LindenwoodFlorida SouthernNova SoutheasternDelta StateDruryGrand Valley StateSaint LeoTampaSimon FraserWest ChesterCal Baptist,Missouri S&TFresno Pacific, U. IndyWingateUC San DiegoWayne StateBloomsburgColorado MesaFlorida Tech

NCAA DII ženske ekipe: Queens University (NC)WingateUC San DiegoDruryGrand Valley StateU. West FloridaWayne StateLIU PostLindenwoodDelta StateNova SoutheasternTruman StateCal BaptistFlorida SouthernWest ChesterCarson-Newman, Colorado Mesa.

Divizija III najveća je NCAA divizija s otprilike 450 fakulteta i sveučilišta i preko 170 000 studenata sportaša. Primarni je fokus na akademskom uspjehu studente  sportaša. Natjecateljska sezona je kraća, dok su natjecanja više regionalnog karaktera, a sve u cilju smanjenja sukoba/disbalansa između sportaša i ostalih studenata jer je fokus na tome da je studiranje na prvom mjestu. Škole III divizije  postavljaju vlastite standarde prijema. Prilikom odluke o tome hoće li prihvatiti nekog kandidata, u prijemnom se procesu,  promatraju svi aspekti potencijalnog učenik; ne samo sportska postignuća već i ona akademska. Ako su uspjeh u školi i plivački rezultati u balansu, plivanje može pomoći, a treneri mogu napisati pismo preporuke za  prijavu potencijalnog sportaša. Iako škole ove divizije ne nude sportske stipendije, 75 posto sportaša studenata  prima neku novčanu pomoć.

NCAA DIII muške ekipe: DenisonKenyonEmoryJohns HopkinsMITWilliamsTCNJWash U in St. LouisNYUCMSRowanTuftsKeene StateU ChicagoSaint ThomasCalvinW&LWheaton (IL)StevensConnecticut College

NCAA DIII ženske ekipe: EmoryKenyonWilliamsDenisonJohns Hopkins,  AmherstWash U in St. LouisNYUMITWheaton (IL)BatesU. St. ThomasU. Chicago, UW – Eau ClaireConnecticut CollegeCalvinPomona-PitzerTrinity (TX), DePauwIthaca.

NAIA

NAIA je manje poznata organizacija, ali obavlja mnoge iste funkcije kao i NCAA. Manje je ograničenja u kontaktu učenika-sportaša i trenera. Standarde za prijem postavljaju pojedine škole, iako se učenici moraju registrirati pri NAIA kako bi utvrdili akademsku podobnost i status amatera. Pojedine škole određuju iznos novca koji će se dodijeliti i hoće li se klasificirati kao akademska, sportska  itd. NAIA škole ograničene su na dodjelu protuvrijednosti 8 punih muških i 8 punih ženskih stipendija.

NAIA muške ekipe: Olivet NazareneSCADLindenwood – BellevilleWV Institute of TechnologyUniversity of CumberlandsWayland BaptistSaint AndrewsLindsey WilsonAsburyCollege of IdahoThomasBiola

NAIA ženske ekipe: SCADOlivet NazareneBrenauBiolaUniversity of CumberlandsLindsey WilsonCollege of IdahoWV Institute of TechnologyLindenwood – Belleville, Wayland Baptist.

NJCAA

NJCAA promiče i njeguje dvogodišnju sportsku školu (junior koledž), a škole su podijeljene u tri divizije. Manje je ograničenja u kontaktu učenika-sportaša i trenera. PSA (budući student – sportaš) mora završiti nižu godinu srednje škole kako bi mogao ići u službene posjete i / ili potpisati nacionalno pismo namjere. Standarde za prijem postavljaju pojedine škole. NJCAA škole I i II divizije ograničene su na dodjelu 15 muških i 15 ženskih stipendija. Škole III odjeljenja NJCAA ne mogu ponuditi sportsku financijsku pomoć.

Za kraj…

Ivy League koledži (Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth College, Harvard, The University of Pennsylvania, Princeton i Yale) ne nude sportske stipendije.

Prilikom odabira fakulteta, daleko je važnije gledati na to kako uskladiti školu i treninge, kakvi su treneri, i plivačka momčad na fakultetu, kao i plivački razvoj i napredak, nego kojoj organizaciji ili diviziji fakultet pripada.

Jako je važno unaprijed se raspitati možete li na odabranom sveučilištu uskladiti treninge i željena predavanja, jer to nije moguće svugdje (na nekim sveučilištima su treninzi u fiksnim terminima i u tom slučaju studenti sportaši nemaju puno izbora nego mogu upisati samo ona predavanja koja nisu u koliziji s treninzima).

Iskusni kažu kako je plivanje na fakultetu jedinstveno iskustvo, a vama savjetujemo da to iskusite i odaberete fakultet gdje ćete napredovati i pridonijeti uspjehu svog tima.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *