0

Studiranje u SAD-u – sve što trebaju znati oni koji nastavak plivačke i akademske karijere planiraju ‘preko bare’ (2. dio)

Udruga za promicanje plivanja, osnovana je u siječnju 2021. godine, sa svrhom promicanja i popularizacije plivanja, poticanja djece i mladih, ali i građana svih dobnih skupina, na aktivno bavljenje sportom. Udruga je svoju aktivnost počela tokom lockdown-a kako bi se izborili za pravo da se i u doba korone svim plivačima omogući nastavak treninga i povratak na  epidemiološki najsigurnije mjesto- u bazene a danas svoj rad nastavljaju putem website-a plivanje.net

U seriji članaka o studiranju u SAD-u,  želimo na jednom mjestu objediniti informacije za plivačice i plivače koji, nakon završetka srednje škole, razmišljaju i planiraju svoju akademsko-plivačku karijeru nastaviti “preko bare“.

prvom smo se članku dotakli teme divizija, te naglasili važnost istraživanja prije samog odabira fakulteta, dok smo se u ovom tekstu više koncentrirali na potrebne procedure prije upisa na fakultet.

Cjelokupan proces odlučivanja i regrutiranja može biti izuzetno naporan. Uz toliko stvari o kojima plivač treba razmišljati; od sastavljanja sportskog profila i načina da upadnete u oko pravim trenerima, lako je smetnuti s uma činjenicu da se zapravo morate prijaviti na fakultet. Važno je biti dobro organiziran i paziti na rokove. Na vama je da pametno upravljate svojim vremenom kako biste mogli potpisati ugovor i započeti sportsku karijeru na fakultetu.

Postupci se razlikuju od organizacije do organizacije, te vam donosimo proceduru za prijavu studenata stranaca koji su zainteresirani za koledže u NCAA Diviziji I ili II.

Prvi korak: Registracija pri NCAA Kvalifikacijskom centru

Započnite s registracijom u NCAA Kvalifikacijskom centru što je prije moguće kako biste na vrijeme ispunili NCAA kvalifikacijske zahtjeve. Kvalifikacijski zahtjevi odnose se i na akademsku i na sportsku prijavu. Kako bi vaša prijava bila prihvaćena, potrebno je priložiti određene dokumente kroz ‘account’ koji ćete si kreirati u NCAA Kvalifikacijskom centru.

Drugi korak: Razumijevanje zahtjeva za ispunjavanje uvjeta

Baš kao svi studenti sportaši koji žele trenirati i nastupati za sveučilišnu ekipu, i studenti stranci moraju ispunjavati specifične akademske i sportske zahtjeve. Za više informacija o akademskim i sportskim zahtjevima pregledajte sljedeće izvore:

Izvor: https://www.ncaa.org/student-athletes/future/initial-eligibility-steps-international-students

Treći korak: Pošaljite potrebnu dokumentaciju

Studenti sportaši moraju predati sljedeće dokumente:

Više informacija o potrebnoj dokumentaciji za hrvatske plivače možete pronaći u NCAA Vodiču za međunarodne akademske standarde za sportsku kvalificiranost,

Nemojte izostaviti niti jednu od navedenih stavki jer time možete produžiti vrijeme evaluacije vaših podataka. U određenim situacijama NCAA kvalifikacijski centar može zatražiti dodatnu školsku dokumentaciju kako bi potvrdio da su vaši školski podaci potpuni, valjani i točni. Često provjeravajte svoj ‘account’ u Kvalifikacijskom centru kako biste provjerili ima li dodatnih zahtjeva ili informacija.

Napomena: Obrada vašeg ‘accounta’ neće započeti sve dok NCAA Kvalifikacijski centar ne dobije zahtjev od obrazovne ustanove članice NCAA-a za provjeru vaših kvalifikacija. Prilikom kontaktiranja i komuniciranja s trenerima obavezno im dojavite svoj NCAA identifikacijski broj (nalazi se unutar vašeg ‘accounta’ u Kvalifikacijskom centru)


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *