0

Zašto je u Hrvatskoj gotovo nemoguće doplivati do sportske kategorije

Potaknuti nekim nedavnim nemogućnostima dobivanja kategorizacije plivača, krenuli smo u analizu kriterija za kategorizaciju sportaša koje je propisao Hrvatski olimpijski odbor.

Proučavajući ovogodišnje pravilnike HOO-a naišli smo na neke nelogičnosti, pa čak i diskriminaciju određenih plivačkih disciplina i dobnih skupina plivača, što nas je nemalo iznenadilo da postoji u sportskom svijetu u kojem se promiču moralna i etička načela i fair play, te stoga smatramo da je potrebna hitna reakcija nadležnih struktura i hitna dorada Pravilnika.

Konkretno gledamo samo kriterije za kategorizaciju plivača u olimpijskim disciplinama.

Izvatci iz Pravilnika na koje se referenciramo navedeni su na kraju članka.

Pogledamo li svih šest kategorija, realno između 4., 5., i 6. i nema neke razlike za plivača, u smislu benefita. Šesta kategorija se odnosi samo na kadete, peta samo na juniorsku konkurenciju, a četvrta na seniorsku i juniorsku. Benefite imaju uglavnom samo školarci u smislu odgovaranja po dogovoru u školi, kao i lakšeg dobivanja dozvola za izostanke.

Treća kategorija je već nešto što nosi i dodatnu pogodnost u smislu stipendije, pa si mnogi plivači postavljaju cilj osvojiti treću kategoriju. Prva i druga su ipak rezervirane za izvanserijske talente, pa se njima u ovom tekstu nećemo previše baviti.

Fokusirat ćemo se na treću, kao kategoriju koju je ipak relativno realno postaviti si za cilj, a koju je u stvari u nekim slučajevima nemoguće ostvariti.

Dobne skupine

Krenimo prvo od plivačkih kategorija, tj. dobnih skupina koje su zastupljene u Pravilniku o kategorizaciji sportaša.

  1. Prva kategorija – seniori
  2. Druga kategorija – seniori, mlađi seniori, juniori
  3. Treća kategorija – seniori, mlađi seniori, juniori
  4. Četvrta kategorija – seniori, juniori
  5. Peta kategorija – juniori
  6. Šesta kategorija – kadeti, mlađi kadeti

Ovdje vidimo da seniori mogu konkrurirati u prvoj, drugoj, trećoj i četvrtoj kategoriji, dok mlađi seniori mogu samo u drugoj i trećoj. Na prvi pogled se postavlja pitanje – ako seniori mogu konkurirati i u četvrtoj, zašto isto nije dozvoljeno i mlađim seniorima?

Druga problematika vezana uz dobne skupine je to što Hrvatski plivački savez prepoznaje još i mlađe juniore, koji nisu zastupljeni niti u jednoj kategoriji u Pravilniku kojeg propisuje HOO. Zašto oni nemaju pravo konkurirati za kategorizaciju u svojoj kategoriji, a istovremeno mlađi kadeti i mlađi seniori imaju?

Osim mlađih juniora, posebna analiza je potrebna i za mlađe seniore koji su ovdje ubačeni, i to tek od ove godine, čini se samo reda radi tek toliko da postoje na papiru.

Nadamo se da se u ovim slučajevima radi samo o nenamjernim greškama, koje HPS i HOO vrlo brzo i jednostavno mogu ispraviti. No, dok god je to propisano na ovaj način, navedene dobne skupine plivača su zakinute za ostvarivanje kategorizacije u svojim dobnim skupinama.

Treća kategorija sportaša

Idemo sada na tu famoznu treću kategoriju i potrebne kriterije.

Kategoriju je moguće ostvariti ili plasmanom ili isplivanim kriterijskim rezultatom. U dobnim skupinama seniori i juniori. No, ne i u dobnoj skupini mlađi seniori. Njima je opcija samo plasman, i to isključivo 5.-10. mjesto na Europskom prvenstvu (vjerojatno se misli na EP U23). Istovremeno seniori i juniori imaju puno više opcija što se tiče plasmana.

Kriterij plasmana

Dodatna problematika što se tiče plasmana je činjenica da se seniorima za treću kategoriju priznaje plasman na nacionalnom prvenstvu, mlađim seniorima se uopće ne priznaje nacionalno prvenstvo, a juniorima se priznaje tek za 5. kategoriju. U Hrvatskoj se redovno svake godine održava nacionalno prvenstvo za dobne skupine. Veća je konkurencija u dobnim skupinama juniori i mlađi seniori, nego u seniorskoj konkurenciji. Nije nam u tom slučaju jasno zašto se seniorima priznaje plasman na državnom prvenstvu za treću kategoriju, juniorima tek za petu, a mlađim seniorima uopće ne?

Dodajmo ovdje još jedan kriterij, koji se odnosi na sva natjecanja osim EP, SP, i nacionalnog prvenstva; npr odnosi se na natjecanja A kategorije u Hrvatskoj.

Do sada su ove godine održana 2 od ukupno 5, Arena Open i HPS Grand Prix Victoria. Ovi plasmani se priznaju samo ako su ostvareni u konkurenciji sportaša iz minimalno šest različitih zemalja u disciplini i kategoriji u kojoj je ostvaren kriterij. U nekim disciplinama je ove godine zaista u konkurenciji bilo natjecatelja iz šest različitih zemalja, no ne u svima. Niti će ih ikada biti. Svi znamo da postoje više i manje popularne discipline, i da ne mogu svi plivati sve. Osim toga s obzriom da dosadašnja natjecanja, sudjelovanje sportaša iz šest različitih zemalja u Hrvatskoj je nemoguće. Desilo se to u nekim disciplinama iznimno ove godine samo zato što je olimpijska godina. U praksi to znači da plivač senior koji je osvojio prvo mjesto u disciplini 100m slobodno na Arena Open ili Victoria ima pravo na treću kategoriju, a ako je osvojio prvo mjesto u disciplini 400m ili 1500m slobodno, onda nema pravo na treću kategoriju. Fair play ili diskriminacija?
I ovdje nam se čini da je opet došlo do slučajne pogreške, koja se vrlo brzo i jednostavno može ispraviti.

Isplivavanje kriterijskog rezultata

Pogledamo li ostvarenje treće kategorije isplivavanjem kriterijskog rezultata dolazimo do novih pitanja.

Seniorima i juniorima je potrebno minimalno 730 FINA bodova, ali se taj rezultat priznaje samo ako je  isplivan na natjecanju koje je prijavljeno u FINA ili LEN kalendar. I tu dolazimo do pitanja – tko ovo propisuje i čita li netko što je ovdje napisano prije nego što se odobri?

FINA bodovi, odnosno vremenski rezultat s njima povezan, su jedini kriterij za plivače koji se priznaje u cijelom svijetu. To je rezultat koji plivač ispliva bez obzira na konkurenciju, broj sudionika, različitih zemalja, na prijavljenom ili neprijavljenom natjecanju. Kakva je razlika? 730 bodova je uvijek 730 bodova. Ako zaista postoji realna razlika u natjecanima koja se nalaze u FINA i LEN kalendaru, molimo da nas netko uputi u to i educira javnost.

Zašto kalendar HPS-a nije dovoljan? HOO ne vjeruje njihovoj organizaciji natjecanja?

Zašto HOO ne priznaje u tom slučaju barem natjecanja koja je sam proglasio natjecanjima A kategorije? Ista ta natjecanja su prijavljena u FINA kalendar kao kvalifikacijska za OI. Dovoljno su dobra za isplivavanje OI norme, ali nisu dovoljno dobra za HOO za dodjeljivanje 3. kategorije?

Ako je razlika isključivo u tome da se neki činovnik prije početka nove sezone treba sjetiti poslati mail u LEN ili FINA-u, onda zaista nemamo više nikakvih komentara.

S druge strane, ako kriterij iz nekog valjanog razloga mora biti ovako propisan, zašto HPS nije prijavio niti jedno natjecanje u FINA ili LEN kalendar? Pa makar natjecanja A kategorije (iako se može prijaviti doslovno bilo koje natjecanje)?

Zašto se u LEN kalendaru nalazi veliki broj raznih natjecanja iz nama susjednih zemalja, a niti jedno iz Hrvatske? Hrvatska motivira svoje plivače da idu van na natjecanja? Ne želi ih motivirati da sudjeluju na natjecanjima u organizaciji HPS-a?

Da problematika bude još zanimljivija, kriterijski rezultat isplivanih 730 FINA bodova nije primijenjiv za mlađe seniore!

Dakle ovaj kriterij postoji u Pravilniku, no u Hrvatskoj ga seniori i juniori mogu ostvariti isključivo na jednom jedinom natjecanju u sezoni – nacionalnom prvenstvu.  

I za kraj nekoliko pitanja

Tko određuje kriterije za kategorizacije plivača? Činovnici iz Hrvatskog olimpijskog odbora, ili struka iz Hrvatskog plivačkog saveza, pa samo proslijeđuje pravila u HOO? Zašto HOO i HPS diskriminiraju neke discipline i plivače? Tko čita ove pravilnike prije puštanja u javnost?

Ima puno primjera u zadnjih nekoliko mjeseci u kojima razni sportski savezi traže, i dobivaju, izuzeće iz određenih kriterija radi sličnih problema s kojima se susreće i plivanje (manjak seniora, manjak broja sudionika iz različitih zemalja, itd.).

Zašto se i HPS ne izbori za pravila koja će biti ostvariva nekim plivačima, a ne samo nešto što svi gledaju na papiru? Zašto se pravila ne prilagode stvarnoj situaciji?

Zaista se nadamo da će netko iz sportskih struktura hitno reagirati i doraditi ove kriterije prema stvarnoj situaciji, logici i zdravom razumu.

Puno nam se pitanja vrzma po glavi, a ovo je samo jedan dio priče o HOO pravilnicima i razvrstavanjem sportaša u kategorije i razvojne programe.

Često u neformalnim razgovorima iz plivačkih struktura čujemo pitanje „Zašto nam plivači nakon juniora odustaju?“ Smatramo da odgovor leži u ovim „sitnicama“ putem kojih krovne strukture motiviraju plivače. Kada svako malo nailazimo na ovakve situacije, te sitnice se pretvaraju u jedan ogroman utjecaj na motive plivača za nastavak bavljenjem profesionalnim sportom. Sportom se per se mogu uvijek baviti i mimo natjecateljskih pogona.

*Izvadak iz Pravilnika:
Pravilnik o kategorizaciji sportaša iz listopada 2023. godine u članku 12 stavak 1:
Kriterij ostvaren na međunarodnom natjecanju koje nije obuhvaćeno člankom 7. stavkom 1. i člankom 8. ovoga Pravilnika (članci 7 i 8 odnose se na Europska i Svjetska prvenstva, op.a.), može biti temelj za razvrstavanje sportaša u određenu kategoriju ako se natjecanje nalazi u kriterijima za utvrđivanje kategorizacije sportaša pojedinog sporta i ako je ostvaren u nastupu sportaša u konkurenciji sportaša iz minimalno šest različitih zemalja u disciplini i kategoriji u kojoj je ostvaren kriterij.

Kriteriji kategorizacije sportaša za sport plivanje za olimpijske discipline za treću kategoriju:
3. SPORTAŠ HRVATSKE III. KATEGORIJE
Seniori
– sudjelovanje na OI, SP
– 13. – 16. mjesto na EP
– 2. – 4. mjesto na jednom natjecanju SK
– 1. mjesto na Međunarodnim natjecanjima “A“ kategorije
– 4. – 8. mjesto na MI
– 1. – 2. mjesto na nacionalnom prvenstvu
– kriterijski rezultat postignut na nacionalnom prvenstvu ili na međunarodnom natjecanju uvrštenom u LEN ili FINA kalendar koji odgovara kriteriju 730 bodova prema važećoj FINA tablici bodova
Mlađi seniori (U23)
– 5. – 10. mjesto na EP
Juniori
– 4. – 8. mjesto na SP
– 2. – 4. mjesto na EP
– 2. – 3. mjesto na Olimpijskim igrama mladih (YOG)
– 1. – 3. mjesto na EYOF-u
– kriterijski rezultat postignut na nacionalnom prvenstvu ili na međunarodnom natjecanju uvrštenom u LEN ili FINA kalendar koji odgovara kriteriju 730 bodova prema važećoj FINA tablici bodova

Odluka o primjeni Pravilnika o kategorizaciji sportaša (A turniri i norme za 2024. godinu) iz veljače 2024. godine za olimpijske discipline u plivanju evidentira pod A kategoriju četiri Grand Prix natjecanja, i Arena Open:
-HPS Grand Prix „Miting Mladost 2024“
-HPS Grand Prix „Miting Victoria 2024“
-HPS Grand Prix „Zlatni medvjed 2024“
-Arena Open 2024
-HPS Grand Prix „Jadran 2024“

Od navedenih, do sada su održani Miting Victoria i Arena Open. Uskoro nam slijedi Zlatni medvjed, a na jesen Mladost i Jadran.


Ana Štefanić

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *